De spinner dolfijnen

De spinner dolfijnen

De levensloop van een spinnerdolfijn
De naam Dolfijn komt van het Griekse Delphis
En betekent "Geest van de Zee"! De dolfijnen die in het rif verpozen zijn de spinner dolfijnen, Stenella longirostris. Ze zijn ongeveer 2 meter lang en te herkennen aan de typische lange dunne snuit en subtiele kleurschakeringen. Ze zijn sierlijk, zowel zacht als energiek, speels als danser en acrobaat (ze springen geregeld uit het water waarbij ze zich enkele keren om hun as draaien alvorens weer terug te plonzen). Een enkele keer kunnen we de veel grotere en robuustere tuimelaar (bottlenose dolphin) tegenkomen, die soms als verdwaalde gast bij een groep spinners aansluit.Levensloop
Dolfijnen zijn zoogdieren. Na 10 maanden draagtijd wordt het jong geboren. Dit kan het hele jaar door maar de geboortegolf ligt in de maanden mei, juni en juli. Het jong wordt gevoed met moedermelk, waarbij de moeder de melk in de bek van het jong spuit. Een jong blijft wel 3 jaar bij de moeder zwemmen, eerst erboven, later eronder.

Een jonge dolfijn wordt 2 jaar gezoogd. Na 6 maanden begint ook de bijvoeding. Na 3 jaar krijgt de moeder een nieuw jong. De levensverwachting van de spinnerdolfijn is 20 à 30 jaar. De vrouwtjes zijn na 4 à 7 jaar sexueel volwassen en de mannetjes na 7 à 10 jaar.Communiceren en jagen
Hun taal is bijzonder intens, en je kunt makkelijk verschillende piep en klikgeluiden onderscheiden waarmee ze met elkaar en met 'ons' communiceren. Je ziet spinners nooit alleen, ze zijn bijzonder sociaal en bewegen zich in groepen van enkele tientallen dieren. Ze zijn van nature erg nieuwsgierig en zullen snel een kijkje bij ons zwemmers komen nemen. Ze spelen met elkaar, met ons maar ook met kwallen en stukjes zeewier of plastic waarmee ze hun staart en vinnen 'versieren'.

Dolfijnen voeden zich voornamelijk met inktvis en vis, waar ze ’s nachts op jagen op een diepte van soms wel 200 meter. Door echolocatie kunnen ze hun prooi vinden. Ze kunnen op een nacht wel 100 kilometer afleggen. Na de nacht komen ze in het kalme water van het rif, beschermd tegen gevaar en zeestromingen. Dit is de plek waar ze rusten, stoeien, slapen, socialiseren, hun kleintjes onderrichten en voeden en spelen.


Spelen en slapen
We hoeven niet bang te zijn dat we de dolfijnen storen met onze aanwezigheid. Zij bepalen of ze geïnteresseerd zijn in contact of niet. Ze zoeken ons op en kunnen ons met hun sonar al van een grote afstand waarnemen. En het rif is groot, wel 2 bij 3 kilometer. De dolfijnen laten een zeker speel en slaapritme zien. 's Ochtends vroeg zijn ze speels en meestal in voor contact met mensen. Ook aan het einde van de middag, wanneer ze zich opmaken om het rif weer te verlaten, zijn ze levendig en speels. In de middag kun je vaak zien dat ze slapen. Ze doen dit met één hersenhelft tegelijk, en met maar één oog dicht. Dit omdat ze altijd weer naar het wateroppervlak moeten om adem te halen. Ze kunnen maximaal 10 minuten onder water blijven. Als we dit zien laten we de dolfijnen met rust en gaan genieten van de prachtige koraaltuinen of misschien zijn we zelf wel toe aan een dutje.


Niet aanraken
Uiteraard is het essentieel dat we respectvol zijn in het contact met de dolfijnen. Een belangrijke regel is dat we de dolfijnen nooit aanraken. Het zijn wilde dieren en wij zijn te gast in hun habitat. Een andere reden is dat we gemakkelijk ziektes zouden kunnen overbrengen wanneer we hun zeer gevoelige huid aanraken. Al vele jaren komen de dolfijnen van dit rif in contact met snorkelaars. De jonge dieren groeien er van kinds af aan mee op. Hun gedrag naar mensen is altijd vriendelijk en voorzichtig. We laten ons uitnodigen door de dolfijnen en kunnen niks forceren. Het contact is de ene keer speels en uitbundig, de andere keer rustig en weldadig. Dat maakt elke ontmoeting uniek!
Reactie plaatsen