Onderwaterfotografie

Tips voor onderwaterfotografie
Tijdens het zwemmen met dolfijnen en het bezoeken van de prachtige koraalriffen wil je natuurlijk mooie foto’s maken. Maar behalve een onderwater camera, vraagt onderwaterfotografie net wat andere instellingen dan boven water.
Voor niet al teveel geld kun je een prima compact camera kopen die zo het water in kan tot een diepte van zo’n 5 meter, en ook daarbuiten prima foto’s maakt.
Zelf gebruik ik een Olypus Tough en ben daar erg tevreden over. Maar ook heb ik mooie resultaten gezien die gemaakt zijn met een gewone camera in een onderwaterhoes.
Hier volgen 10 tips voor goede onderwaterfotografie.
1.Witbalans
Een eigenschap van water is dat het kleuren uit het licht filtert, vooral rood. Hoe dieper je gaat, des te minder kleuren rood je nog ziet. Nu valt dit tijdens het snorkelen nog wel mee. Toch kun je het verlies aan kleuren (enigszins) compenseren door je camera in te stellen op een ‘onderwater’ witbalans.
2.Fotografeer in RAW
Als je camera het toelaat, fotografeer in RAW in plaats van in JPEG. In de nabewerking kun je de onderwaterfoto vaak nog erg goed aanpassen, zoals de witbalans maar ook aan de belichting.
3.Fotografeer met het licht mee.
Wanneer je niet zo diep onder water bent, is het goed om de richting van het licht in de gaten te houden. Fotografeer met de zon gericht op het onderwerp; dit geeft een beter resultaat dan wanneer de zon het onderwerp onder water van achter verlicht (net als boven water dus). Echter kun je juist onder water zo leuk met licht spelen, dus blijf hiermee vooral ook experimenteren en je wordt verrast met de mooiste effecten.
4.Flitsen of juist niet flitsen?
Hoe dieper je onder water gaat, hoe donkerder het wordt en des te minder kleuren er zichtbaar zullen zijn op de foto. Je kunt dan het gebrek aan kleuren compenseren door gebruik te maken van een flits. Als je een flits gebruikt onder water, dan werkt dit het beste als je dichtbij je onderwerp bent. Hoe meer water er tussen de camera en het onderwerp zit, hoe zwakker het effect van de flitser wordt en hoe meer kleuren er opnieuw uit het licht gefilterd worden. Het nadeel van het gebruik van een flitser is dat het vaak een ‘sneeuwbaleffect’ geeft.; de sneeuw/lichtpuntjes zijn stofjes/zand etcetera die opgelicht worden. Je hebt hier het meeste last van in troebel water, maar ook in het heldere water van het Sataya reef kun je hier last van hebben. In dit geval is het beter om niet te flitsen.
5.Dichtbij en inzoomen
Kom dichtbij en zoom in op de vele mooie details die je onder water kunt vinden! Het zou zonde zijn als je deze vergeet. Voor de allerkleinste onderwerpen stel je de onderwatercamera in op Macro-stand.
6.Continue modus bij onderwateractie
Ben je scholen vissen aan het fotograferen? Een voorbij zwemmende schildpad of misschien wel een (mini) haai(tje)? Als er één ding onder water lastig is, dan is het wel timing, helemaal als de compact camera niet meteen reageert tijdens het afdrukken. Zet de camera het liefst in continue modus, zodat deze meerdere foto’s achter elkaar maakt en de kans op een geslaagde onderwaterfoto groter is.
7.Beweeg rustig onder water.
Beweeg rustig onder water. Niet alleen voorkom je dat je de vissen wegjaagt, maar ook gebruik je zo minder zuurstof. Als je met de dolfijnen mee zwemt is het lastig rustig te blijven ;-) Toch is het zaak ook hier je rust te bewaren en vooral je flippers onder water proberen te houden. Dolfijnen houden niet van luchtbellen onder water dus voorkom dat je met je flippers lucht het water in slaat. Dat is trouwens ook veel fijner voor diegene die toevallig achter je zwemt.
8.Helder water is beter.
Hoe helderder het water, hoe scherper de onderwater foto’s die je krijgt. Troebel water maakt dat een onderwerp wat te ver weg van de camera staat, al snel niet meer is dan een wazige vlek. Zorg dat je het water zelf niet troebel maakt door het zand van de bodem op te laten stuiven. Zwem in ondiepe gedeeltes in plaats van te lopen en zorg dat je met je flippers niet te dicht bij de bodem wappert.
9.Goede buoyancy
Een goede balans onder water is belangrijk maar lastig. Je wetsuit kan helpen een goede drijfbalans te vinden. Dat is één van de voordelen van een wetsuit. Een nadeel ervan is dat je moeilijker onder water beweegt. Zoek nooit extra steun door het koraal aan te raken. Dit kan hierdoor onherstelbaar beschadigen.
10.Gebruik een drijver voor je camera.
Er zijn polsbandjes te koop die als drijver voor je camera functioneren, mocht je die een keer onverhoeds uit je handen laten vallen. Voor mij een onmisbaar item bij mijn onderwatercamera.Reactie plaatsen