De Rode Zee

 

In termen van flora en fauna zijn zeer weinig plaatsen op aarde te vergelijken met de Rode Zee. De regio is een van de meest unieke maritieme omgevingen en een van 's werelds belangrijkste bewaarplaatsen van flora en fauna.

De zuidelijke Rode Zee is een van de rijkste en meest productieve van de zee ecosystemen, grotendeels te danken aan de meer dan 250 kust rif. Het rif wordt ondersteund door een breed rif vlak of "back rif", die in sommige gevallen kan worden uitgebreid tot 500 meter. Deze riffen wordt soms uit elkaar gesplitst door kleine "Marsas" en "Sharms" en beschikken over opmerkelijke rif topografie zoals zwem doorgangen en tunnel systemen. Er zijn ook vele off-shore rif complexen die zijn voorzien van uitgestrekte koraaltuinen en canyons. Sommige van deze rif complexen worden beschouwd als 's werelds beste voorbeeld van koraalrif topografie.

Het Rode Zee onderwater ecosysteem is de thuisbasis van meer dan 300 soorten koraal en 1200 soorten vissen, waarvan ca 10% nergens anders in de wereld gevonden worden. Spinner dolfijnen, zeekoeien, schildpadden, manta's en haaien zijn slechts enkele van de soorten die deze wateren thuis noemt. Er zijn een aantal riffen, eilanden en kustgebieden die zijn aangemerkt als beschermde gebieden en nationale parken.

Duiken

De grootste attractie voor het merendeel van de toeristen in Marsa Alam is zonder twijfel de Rode Zee, en vooral dan wat zich onder de zeespiegel afspeelt. Duizenden toeristen komen speciaal elk jaar opnieuw naar Egypte om enkele duiken te kunnen doen in één van de mooiste onderwatergebieden van de wereld. In Egypte is Marsa Alam zonder twijfel de vakantiebestemming met de meest ongerepte riffen en diversiteit aan onderwaterleven!

Met al deze verscheidenheid aan onderwaterleven, een gemiddelde watertemperatuur van zo'n 25°C en een fantastische zichtbaarheid van meer dan 30 meter is het niet verwonderlijk dat de Rode Zee een echt paradijs is voor zowel de vakantieduiker als een professionele onderwaterfotograaf.

Zowel mensen die nog nooit een voet in het water gestoken hebben als doorwinterde duikers komen in Marsa Alam volledig aan hun trekken door de grote verscheidenheid aan duikplekken, gaande van ondiepe en kalme koraaltuinen voor de beginners tot diepe stromingsduiken en wrakpenetratie voor de gevorderde duikers. Duikscholen vindt je heel gemakkelijk in Marsa Alam en er is geen enkel groot hotel zonder eigen duikcenter.

Koraal riffen

De Rode Zee riffen beslaan een gebied van meer dan 1500 km met bijbehorende ecosystemen zoals eilanden, mangroven en moeras. Dit onderwater ecosysteem is de thuisbasis voor meer dan 300 soorten koraal en 1000 soorten vissen, waarvan 10% nergens anders in de wereld gevonden worden. Koraalriffen zijn een fijne leefomgeving voor het verstrekken van voedsel en onderdak voor vele levende organismen, die afhankelijk zijn van het rif ecosysteem voor hun overleving. In deze droge kustzone, vertegenwoordigen deze riffen de levensader van deze zeer gevoelige omgeving. Bovendien genereren deze kostbaarheden een enorme hoeveelheid rijkdom door middel van het toerisme.

Zeeschildpad

In de Egyptische Rode Zee zijn vier soorten zeeschildpadden te vinden: de groene (Chelonia mydas) en de karetschildpad (Eretmochelys imbricata) schildpadden die nestelen en zich voeden met de kust; de lederschildpad (Dermochelys coriacea), door sommigen genaamd de zachtaardige reus en de olijf-Ridley turtle (Lepidochelys olivacea), de kleinste van de schildpad soorten en die liever ver van de kust blijft. Net als de leatherback, wordt deze slechts zelden gezien. Een vijfde soort, de onechte karetschildpad (Caretta caretta), bekend om zijn grote hoofd, kan meestal worden gespot in de Golf van Aden, maar zelden bereikt hij de Egyptische Rode Zee.

In de Rode Zee komen de belangrijkste bedreigingen voor de zeeschildpadden van:
- de onverantwoorde kustontwikkelingen die neststranden en visgronden, zoals zeegras bedden en koraalriffen vernietigen
- het kunstlicht op de belangrijkste neststranden dat zowel broedende schildpadden en jongen desoriënteert, - -- het afval en de plastic zakken die soms worden ingenomen door schildpadden en daardoor een langzame en pijnlijke dood leiden
- vervuiling van het water
- onverantwoord verankeren dat zowel zeegrasbedden en koraalriffen vernietigt
- hoge snelheids boten en jet-ski's die zeeschildpadden ernstig kunnen verwonden
- incidentele vissers

Dolfijnen

Dolfijnen trekken jaarlijks vele toeristen naar Egypte, maar ondanks hun populariteit is er vanuit wetenschappelijk oogpunt nog weinig over ze bekend. Er zijn acht soorten die veel voorkomen: Tuimelaar (Tursiops truncatus), Indopacific Tuimelaar (Tursiops aduncus), Spinner Dolphin (Stenella longirostris), Pantropical Spotted Dolphin (Stenella attenuata), Longbeaked Gewone Dolfijn (Dephinus capensis), Risso's dolfijn (Grampus griseus ), Humpback dolfijnen (Sousa chinensis) en Bryde's Whale (Balaenoptera edeni).

Er zijn verschillende sites in de zuidelijke Rode Zee waar dolfijnen samenkomen of wonen. Sammadai nationaal park en Satayah rif zijn de meest bekende en beide sites zijn de thuisbasis van de spinner dolfijnen. Het is heel gebruikelijk om deze prachtige dierenin het zuiden van de Rode Zee tegen te komen. Ze zijn meestal erg speels en zullen je tot dichtbij benaderen, zolang je maar rustig blijft en ze de ruimte biedt.

Dugongs

Het totale aantal Dugongs in de Rode Zee word geschat op ongeveer 4000, waarvan er langs de zuidelijke Rode Zee kust slechts 7 waargenomen zijn. Dugongs kunnen tot 4 meter lang worden met een gewicht van maximaal 1000 kilo. Ze brengen het grootste deel van hun leven door in de ondiepe kustgebieden, grazend in de zeegrasvelden. Deze zeegrasvelden zijn van groot ecologisch belang voor het in stand houden van een overweldigende hoeveelheid van het leven onder water.

De dugong wordt beschouwd als een bedreigde diersoort en staat momenteel op de lijst van de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten. In de afgelopen jaren zijn de Dugongs zich gestaag aan het terugtrekken uit de Rode Zee kust als gevolg van de toeristische ontwikkelingen.

De Dugong word in Marsa Alam voornamelijk waargenomen bij Abu Dabab. In deze grote baai vindt je naast de Dugong ook veel zeeschildpadden. Vanuit de meeste resorts worden snorkelexcursies naar Abu Dabab aangeboden.