Marsa Alam

Marsa Alam

Algemene informatie

Marsa Alam bevindt zich in het uiterste zuiden van Egypte aan de Rode Zee, ongeveer 270 kilometer ten zuiden van de bekende vakantiebestemming Hurghada. De betwiste grensregio met Sudan is slechts een hondertal kilometer verwijderd. Ten westen van Marsa Alam bevindt zich een zeer onherbergzame woestijnbergketen die de Rode Zee kust scheidt van de zo belangrijke Nijlvallei. Gelukkig is de Nijl vanuit Marsa Alam vrij vlot bereikbaar via een weg naar Edfu, reeds aangelegd door Ptolemeus II tijdens de Griekse periode van het oude Egypte, die één van de vele wadi's (droge rivierbeddingen) doorheen het gebergte volgt.

Ten westen van Marsa Alam ligt de Rode Zee die zijn ontstaan te danken heeft aan de riftvorming tussen enkele belangrijke geologische platen. Hierdoor is de Rode Zee enorm diep, tot enkele duizenden meters, en omdat ze bijna volledig is ingesloten door land zijn er zo goed als geen getijden, is het water zeer warm en is er een enorm percentage aan endemische vis en koraalsoorten (soorten die nergens anders ter wereld voorkomen). Langs de kust vind je overal ongerepte kleurrijke koraalriffen terug.

Geschiedenis

De geschiedenis van de regio rond Marsa Alam begint reeds in het oude steentijdperk met verschillende sites waar holbewoners ons duizenden jaren oude rotstekeningen hebben nagelaten. Deze prehistorische kunstvorm groepeert o.a. afbeeldingen van de jacht en verschillende diersoorten zoals giraffes, struisvogels en jachthonden.

Graffiti uit latere periodes kan je ook terugvinden in wadi Hammamat, in de buurt van El Quseir. Deze rotsinscripties dateren vanaf de faraonische periode tot en met de 20ste eeuw. Tijdens deze faraonische periode was Marsa Alam een onontbeerlijke schakel in de economie van het oude Egypte, wegens de enorme hoeveelheden koper, lood, goud en edelstenen die in dit kustgebied terug te vinden waren.

Waarschijnlijk werd de eerste echte weg die Marsa Alam met Edfu (aan de Nijl) verbond aangelegd tijdens de heerschappij van Ptolmeus II (281-246vC). Deze route ging doorheen de Wadi el Gemal (Kamelenvallei) en haar belangrijkste functie was het transport van edelstenen en metalen vanaf de Rode Zee kust naar de Nijlvallei.

Faraonische tempel in de buurt van Marsa Alam

Tijdens de Romeinse periode werd de regio vooral een belangrijke bron van graniet voor het hele Romeinse Rijk. Eén van deze steengroeves, Mons Claudianus, kan je bezoeken in de buurt van Safaga.

Sommige goudmijnen werden tot in de Britse koloniale periode uitgebaat, maar moesten eventueel gesloten worden wegens de enorm hoge exploitatiekosten. Recent werden sommigen echter opnieuw geopend met de meest moderne goudwinningstechniekenen bieden opnieuw werk aan een klein aantal lokale inwoners, hoewel de grootste kans op een job steeds meer te vinden is in de toeristen industrie nu Marsa Alam stilaan wordt uitgebouwd tot een volwaardige vakantiebestemming.

De eerste toeristeninfrastructuur verrees in de jaren '80 en bestond voornamelijk uit tentenkampen voor de duikers die wilden duiken in de ongerepte koraalgebieden rond Marsa Alam. In 2001 werd de internationale luchthaven echter geopend en kwamen de investeringen in een stroomversnelling terecht. In juli 2007 werd de rechtstreekse verbindingsweg tussen Marsa Alam en de Nijlvallei geopend waardoor toeristen nu ook zeer vlot de archeologische sites van het oude Egypte kunnen bezoeken.

Transport

Luchthaven: De internationale luchthaven van Marsa Alam bevindt zich een 40-tal kilometer ten noorden van de stad en is momenteel nog vrij klein en rustig, met slechts één enkele vertrekgate. In de nabije toekomst zal dit hoogst waarschijnlijk verder uitgebreid worden. De faciliteiten zijn nog vrij beperkt. Voor meer info over de luchthaven.

Huurauto: In Egypte rijdt men rechts en snelheidsbeperkingen worden zelden gerespecteerd. All-in verzekering is dan ook aangeraden. Internationale rijbewijzen worden aanvaard als je een auto wenst te huren.

De toestand van de wegen in en rond Marsa Alam is uitstekend. De grote verkeersassen zijn mooi geasfalteerd, maar druk bereden. Omdat niemand zich aan de verkeersregels houdt, kunnen er snel gevaarlijke situaties op de baan ontstaan, zeker als je als toerist niet gewend bent aan de lokale manier van rijden.

Haven: De haven van Marsa Alam was initieel een vissershaventje. Tegenwoordig bestaat het grootste deel van de activiteiten in de kleine haven uit excursies voor duikers en snorkelaars.

Een grote marina is nu operationeel in Port Ghalib, ten noorden van Marsa Alam, met plek voor enkele honderden privéjachten.

Openbaar vervoer: De openbare bus is een ideaal transportmiddel in Egypte: Door de goede hoofdwegen kunnen grote afstanden in beperkte tijd worden afgelegd en de kostprijs is enorm laag. Als toerist op een excursie zal je echter meestal in een privébus ergens naartoe gebracht worden, maar zelfs dan is de prijs nog heel draaglijk.

In Egypte vindt je ook overal minibusjes (service taxi's) die je voor enkele ponden afzetten waar je maar moet zijn, zolang het langs hun volgweg ligt. Heel gemakkelijk, snel en supergoedkoop wanneer je eenmaal door hebt hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Op plaatsen waar er geen of weinig publiek transport aanwezig is kan je genoodzaakt zijn te liften, waarbij je een kleine fooi geeft aan de bestuurder.

Fiets: Door de hitte is fietsen in de omgeving van Marsa Alam niet aan te raden. Ook de onveilige verkeerssituatie en het totale gebrek aan voorzichtigheid van de lokale automobilisten zijn een reden om de fiets aan de kant te laten tijdens je vakantie hier.

Taxi: Privé taxi's zijn een luxe in Egypte en zijn dan ook gevoelig duurder dan het openbaar vervoer. In Marsa Alam betaal je gemiddeld zo'n 30 pond voor een taxirit, maar aan de luchthaven kan dit enorm oplopen. Geregeld zie je ook door paarden voortgetrokken karren rondrijden, de caleches, deze zijn goedkoper en leuker, maar uiteraard ook veel trager.

Weer en klimaat

Marsa Alam heeft een woestijnklimaat met extreem hete zomers en warme winters. De temperatuur varieert gevoelig gedurende de verschillende seizoenen, met maxima die schommelen ronde de 45°C in de zomer en minima van zo'n 10°C ('s nachts) in de winter. In de woestijn kunnen de wintertemperaturen nog verder dalen.

Gelukkig is in Marsa Alam zo goed als altijd een verfrissende zeebries aanwezig die de extreem hete zomertemperaturen toch draaglijk maken.

Het aantal uren zon per dag is enkel afhankelijk van het jaargetijde, meer dan 12 uur in de zomer en zelfs in het hartje van de winter daalt het niet onder de 9 uur per dag. Je zal de zon waarschijnlijk nooit zien verdwijnen achter de wolken (die zijn er gewoonweg niet) en gemiddeld regent het één dag per jaar in deze regio, dus moet je al echt enorm veel pech hebben moest dit tijdens jouw vakantie zijn!

Economie

Hoewel Marsa Alam tijdens de faraonische periode van vitaal belang was voor de economie van het oude Egyptische rijk, heeft het nadien nooit meer een rol van belang gepeeld. Tijdens het grootste deel van de 20ste eeuw was het niets meer dan een onbeduidend vissersdorpje waar de inwoners leefden van visvangst en een beperkte mate van landbouw en veeteelt.

Vanaf eind jaren '80 is dit alles echter snel aan het veranderen, met de opkomst van het eerste toerisme in de regio, hoewel nog steeds beperkt. Voor de 21ste eeuw ziet alles er echter zeer rooskleurig uit voor deze dunbevolkte regio. Door de ideale ligging, de prachtige stranden en de ideale condities voor surfers en duikers, wordt Marsa Alam steeds meer uitgebouwd als vakantiebestemming die kan wedijveren met andere Egyptische badplaatsen als Sharm el Sheikh, Taba en Hurghada of ze zelfs kan overtreffen. De voorspelde groei van het toerisme zal een enorm aanbod aan jobs opleveren en vermoedelijk zullen grote aantallen arbeiders uit de Nijlvallei naar deze regio moeten verhuizen om te voldoen aan de vraag.

Buiten de jobs die rechtstreeks of onrechtstreeks afhangen van het toerisme, werden onlangs ook enkele goudmijnen in de regio opnieuw in werking gesteld en verwacht wordt dat deze ook een grote toevloed van geld, investeringen en jobs zullen opleveren voor de regio.

Praktische info

Taal: De Egyptenaren spreken Arabisch, maar in de grote steden of op toeristische plaatsen zoals Marsa Alam zijn er veel mensen die ook een woordje Engels, Frans, Duits, Russisch en zelfs Nederlands spreken.

Geld: De officiële munteenheid in Egypte is de Egyptische Pond. Deze wordt “gineh” genoemd in het Arabisch. Iedere Pond bestaat weer uit 100 Piaster. De wisselkoers van één Euro is ongeveer 8 Pond, maar op het moment dat u dit nu leest kan het weer volledig anders zijn. Controleer daarom dus altijd de waarde van het geld voordat u ergens gaat wisselen! Euro's en Dollars worden bijna overal aanvaard in Marsa Alam, maar je zal waarschijnlijk wisselgeld krijgen in de lokale munt.
Banken zijn over het algemeen geopend van 8.30 uur tot 14.30 uur van zondag t/m donderdag. Sommige banken in de toeristische gebieden zijn wat langer geopend en zelfs in het weekend open. Bij een aantal banken vindt u pinautomaten en ook in de meeste grote hotels kan je geld opvragen met je creditkaart. Vraag uw eigen bank naar de mogelijkheden, zij hebben de aktuele informatie.
Credit Cards worden door bijna alle hotels en restaurants geaccepteerd en ook in de modernere souvenirwinkels kunt u meestal met de belangrijkste creditcards betalen.

Elektriciteit: Marsa Alam is volledig toegespitst op de westerse toerist en dus is ook elektriciteit geen enkel probleem: 220 volt en Europese stekkers zijn de norm, maar een reisadaptor kan altijd handig zijn als je niet in een luxe hotel verblijft.

Eten: Verwacht geen culinaire hoogtepunten van de Egyptische keuken, hoewel er voldoende mogelijkheden zijn om een goede variatie aan gerechten voorgeschoteld te krijgen: Eerst en vooral zijn er de 'street snacks' waarvan fuul, falafel (taamiya) en kebab de bekendste zijn. Deze zijn overheerlijk en bijna gratis en ook zeer veilig aangezien ze vers voor je ogen bereid worden. Voor uitgebreidere gerechten moet je in een restaurant terecht, waar je vooral veel kip en lamsvlees op je bord zal krijgen, maar ook een lekker gestoomd duifje, de lokale specialiteit is een aanrader. Omdat je niet kan zien hoe vers de vis of het vlees zijn en onder welke hygiënische omstandigheden het bereid wordt, is het raadzaam om te vertrouwen op raadgevingen van reisleiders of toeristen die reeds langere tijd in de stad verblijven vooraleer een restaurant uit te kiezen.
Water uit de kraan wordt afgeraden te drinken, maar er is uiteraard ook bronwater in flessen te koop.

Religie: 90% van de bevolking is Moslim, de resterende 10% zijn Koptische christenen. Bij een bezoek aan de vele moskeeën, kerken of kloosters zijn bedekte schouders en knieën verplicht.

Verkeer:In Egypte rijdt men rechts en ongedisciplineerd. Wees voorzichtig!

Tijd: 1 uur vroeger dan in België en Nederland.

Documenten: Voor Belgen volstaat een geldige reispas,voor Nederlanders een geldig paspoort(minimaal 6 maanden geldig), een visum kan je kopen bij aankomst en kost ongeveer 27 euro.
Reactie plaatsen