Hoe intelligent zijn dolfijnen?
19 januari 2020 

Hoe intelligent zijn dolfijnen?

Dolfijnen staan bekend als een van de intelligentste dieren op aarde. Maar hoe intelligent zijn dolfijnen nu eigenlijk echt?

Net als walvissen, behoren dolfijnen tot de Ceteceans, zeezoogdieren die al miljoenen jaren op aarde bestaan. Dolfijnen hebben de evolutie overleefd door hun mogelijkheid om complexe sociale netwerken te vormen om te jagen, rivalen af te weren en hun nageslacht op te voeden… gezamenlijk! Door middel van doelbewuste communicatie, overleg en samenwerking, ontwikkelen dolfijnen in verschillende delen van de wereld, unieke jachtstrategieën, begroetingsrituelen en andere gedragingen. Ze geven deze vaardigheden door van generatie op generatie waardoor er als het ware cultuurverschillen tussen de verschillende populaties ontstaan.

Hier volgen 6 voorbeelden waaruit de grote intelligentie van dolfijnen blijkt.

1. Onlangs is een groep dolfijnen in de wateren van Florida ontdekt, die  een hoog ontwikkelde  samenwerking laat zien, om vis te vangen; één dolfijn, de zogenaamde ‘visnet-maker’ werkt met zijn staart een cirkel van modder los, dat langzaam naar het wateroppervlak opstijgt, terwijl een tweede dolfijn het signaal naar de andere dolfijnen verspreid om zich tegelijkertijd om het net op te stellen, om zo makkelijk de vissen te kunnen vangen die in het moddernet gevangen zitten en in paniek boven het water uitspringen zodra de modder het wateroppervlak bereikt, zó in de opengesperde bekken van de wachtende dolfijnen.

2. Voor de Australische kust leeft een groep dolfijnen, die als bijnaam ‘de Dolphin sponge club’ hebben. Ze hebben geleerd om hun snuit te bedekken met een stuk spons, terwijl ze  tussen het scherpe koraal zwemmen.

3. Dolfijnen hebben taal inzicht. Zodra hen een taal geleerd wordt gebaseerd op fluitsignalen en handgebaren, begrepen ze niet alleen wat de betekenis van de signalen was, maar ook het verschil tussen de bal naar de hoepel brengen en de hoepel naar de bal brengen.

4. Dolfijnen herkennen zichzelf als een van de zeer weinige dieren, in de spiegel. Hiermee laten ze zien over zelfbewustzijn te beschikken. Ze herkennen niet alleen hun eigen lichaam, maar ook hun eigen gedachten. Dit heet metacognitie en betekent letterlijk, het denken over denken en is belangrijk voor een efficiënte leervaardigheid.

5. Dolfijnen die twee geluiden met elkaar moesten vergelijken konden aangeven of de geluiden hetzelfde waren, verschillend waren of dat ze het niet wisten. Net als mensen deden ze bij het onbekende meerdere pogingen om het te onderzoeken, wat erop duidt dat ze gebruiken wat ze weten en hoe zeker ze zich daarover voelen.

6. Het meest wonderbaarlijke  aan dolfijnen is hun gevoel voor empathie, altruïsme  en aanhankelijkheid. Dit is te zien door de talloze gevallen die bekend zijn van dolfijnen die te hulp schieten bij gewonde individuen, ook als die niet van hun eigen soort zijn. Er zijn veel gevallen bekend van dolfijnen die verdrinkende mensen naar het wateroppervlak brengen om te kunnen ademen. Ook rouwen dolfijnen om hun doden.

Er wordt nog steeds op dolfijnen gejaagd, ze worden gevangen genomen om de mensen te amuseren met het vertonen van kunstjes en met onze vismethodes en vervuiling brengen we ze in gevaar. Zijn wij intelligent genoeg om genoeg emphatie voor dolfijnen te voelen om hun veiligheid en vrijheid te waarborgen?

Bron: TED-Ed les van Lori Marino, augustus 2015

Over de schrijver
myke
Door

myke

op 04 Sep 2020

ujyhihdfrfyer66tuyegwqt67fy42ugtyfigr ofhunygeruyh

Reactie plaatsen