Waarom dolfijnen grote denkers zijn
06 oktober 2019 

Waarom dolfijnen grote denkers zijn

Hoewel dolfijnen niet in gevangenschap thuishoren, ontdekken we bij dolfijnen die in gevangenschap leven wel zaken, die ons meer begrip van hun grote intelligentie geeft. Bijvoorbeeld dat een dolfijn begrip van toekomst heeft.

Zo zijn bij het Instituut voor Zeezoogdierenstudies  in Mississippi  alle dolfijnen getraind om zwerfvuil dat in hun bassin valt, vast te houden totdat ze een trainer zien, en het dan in te ruilen voor vis. Op deze manier helpen de dolfijnen hun bassins schoon te houden.

Maar één van de vrouwelijke dolfijnen heeft deze taak naar een hoger plan gebracht . Wanneer mensen papier in het water laten vallen, verbergt ze het onder een rots op de bodem van het bassin. Zodra  er een trainer voorbij loopt, gaat ze naar de rots en scheurt een stuk papier af om aan de trainer te geven. Na  een visbeloning gaat ze terug naar beneden, scheurt een ander stuk papier af, haalt nog een vis, enzovoort. Dit gedrag is zo interessant omdat het laat zien dat de dolfijn begrip van  toekomst heeft en ook de bevrediging uitstelt. Ze heeft zich gerealiseerd dat ze met een groot stuk papier dezelfde beloning krijgt als met een klein stukje en dus levert ze alleen kleine stukjes  papier in  om zo extra vis te bemachtigen.  In feite heeft zij  de mensen getraind.

En het bleef niet bij deze slimme truc. Op een dag, toen er een meeuw haar bassin in vloog, greep ze hem, wachtte op de trainers en gaf hem toen aan een van hen. Het was een grote vogel en daarom gaven de trainers haar veel vis. Dit gaf haar een nieuw idee. De volgende keer dat ze werd gevoerd, bracht ze de laatste vis naar de bodem van het zwembad en verborg het onder de rots waar ze ook het papier had verstopt. Toen er geen trainers waren, bracht ze de vis naar de oppervlakte en gebruikte hem om de meeuwen te lokken, die ze zou vangen om nog meer vis te krijgen. Nadat ze deze lucratieve strategie onder de knie had, leerde ze het haar kalf, die het weer aan andere kalveren onderwees, en zo is het meeuwenvangen een fanatiek  spel geworden onder de dolfijnen van het instituut.

Over de schrijver
Reactie plaatsen