Hoe je angst voor terrorisme achter je laat
01 mei 2017 

Hoe je angst voor terrorisme achter je laat

Terroristische aanslagen schrikken ons op. Telkens weer. Het boezemt angst in en angst is een slechte raadgever. Ons gezonde verstand verliest het hier vaak van een onbehaaglijk gevoel dat hoort bij onbekendheid en een constante stroom van angstaanjagende informatie die we niet goed kunnen plaatsen.

Veel mensen reageren enthousiast als ze horen over de mogelijkheid om echt op een sprookjesachtige manier met wilde dolfijnen te kuet bang ben voor terrorisme. En mijn antwoord is Nee!

De afgelopen paar jaar ben ik 9 keer op verschillende plaatsen in Egypte geweest en ik heb mij altijd absoluut veilig gevoeld.

Ja, we leven in een tijd waar terroristische aanslagen overal ter wereld de kop op hebben gestoken. Tegelijkertijd is de kans dat we zelf slachtoffer worden van een aanslag vele malen kleiner dan dat er een andere rampspoed ons leven binnen komt.

Hier volgen 5 overwegingen over terrorisme en hoe ermee om te gaan.

1. Een terreuraanslag is bedoeld om zoveel mogelijk mensen doodsbang te krijgen. En bange mensen doen vaak domme dingen. We raken uit ons evenwicht en de angst neemt alles over. Hiermee spelen we terrorisme in de kaart.

2. Iedere terreuraanslag is een uitnodiging om net zo haatdragend te worden als de terroristen zelf. Het is verleidelijk om je angst om te zetten in woede, want dat voelt veel minder bedreigend. En dan is het een kleine stap om die woede af te reageren op andere mensen (openlijk of subtiel binnen jezelf).

3. Ik geloof dat we als burgers en als samenleving ons het best kunnen verdedigen door te leren leven met de sterkste en meest beangstigende emoties die we hebben en waar we ons het liefst voor afsluiten om ze niet te hoeven voelen: kwetsbaarheid en hulpeloosheid.

4. Als we deze emoties kunnen accepteren als horend bij het leven, als we bewust kiezen om ze wel toe te staan, dan pas kunnen we voluit leven.

5. Levend vanuit onze kwetsbaarheid kunnen we ons hart open houden voor onze medemens en optimaal van het leven genieten. Immers “a life lived in fear is a life half lived”.

Hoe bijzonder is het dat we juist door zo dicht tussen de dolfijnen te zijn, ons mens zijn zo krachtig kunnen ervaren..  Als je je uitgenodigd voelt om dit ook te beleven, laat angst je dan niet langer weerhouden om mee te gaan. We reizen in het zuidelijke deel van Egypte, waar het steeds rustig is geleven en zijn alleen aan land tijdens de heen en terugreis van en naar de boot, een kleine 3 uur. De rest van de tijd verblijven we op zee.

Over de schrijver
Reactie plaatsen